Korál biográfia


1974 nyarán KITT-Egylet feloszlása után merült fel a Korál megalapításának ötlete, amikor Koncz Zsuzsa állandó kísérőzenekart keresett. Az első formáció a következő zenészekből állt - Brunner Győző (dob), Makrai Pál (szólógitár), Kozma András (basszusgitár),

Balázs Ferenc (billentyűs hangszerek)

 

1975 A Hazafelé című számmal felkerültek a sikerlistákra, de az alkotói együttműködés ezután megszakadt és az együttes is feloszlott.

 

1977. augusztus 20-án rendezett Piramis - Taurus - Tűzkerék koncert sikere adta az újabb ötletet, hogy a Taurus örökségét felvállaló Balázs Ferenc önállóan alapítson zenekart.

 

1978. május 1-én mutatkozott be az új Korál a Budai Ifjúsági Park hétezer nézője előtt, amelynek vezetője, billentyűs játékosa, szerzője és énekese Balázs Ferenc (1949), a Neoton és a Taurus egykori muzsikusa. Tagok: Fischer László gitáros, Scholler Zsolt basszusgitáros és Pados István dobos. Az egyéni Korál hangzás 1979 elejére alakult ki, amikor Balázs Fecó zeneszerzői képessége, egyénisége új, a magyar rockban egyedi "fazont" adott az együttesnek.

 

1979-ben a Papp Tamás került dobok mögé.

 

1980-ban  Dorozsmai Péter váltotta Papp Tamást.

 

Az 1981-es táncdalfesztiválon a ”Homok a szélben” című dalukkal óriási sikert arattak.

 

1983-ban Fekete Tibor "Samu"váltja Scholler Zsoltot, a basszusgitárnál.

 

1986-ban a Korál felhagyott az aktív koncertezéssel de Fecóval több stúdiólemezt is készítettek. 1997-ben ismét összeálltak és koncertet adtak a Kisstadionban, amelyért később megkapták “Az év koncertje” eMeRTon-díjat. 2000-ben, a Kisstadionban 12 ezer ember előtt megismételték a nagy sikerű ’97-es nosztalgia-koncertet.

 

2006. augusztus 25-én lemezbemutató-koncertet adtak a már “kultikussá” vált Kisstadionban, ahol bemutatták, az ugyanezen a napon megjelent “Ne állj meg soha” legújabb albumukat.